Notícies

Aprofitant el Dia d’Acció de Gràcies, parlem del gall dindi

Un any més ja tenim al damunt el famós dia d’Acció de Gràcies, una de les grans festivitats als Estats Units i Canadà i que aquí coneixem gràcies al cinema, televisió, etc. Com tota bona festa hi ha un àpat típic i en aquest cas és el gall dindi, fet i portat a taula sencer, amb farciment i acompanyaments variats.

Aprofitarem aquesta setmana per parlar de les qualitats de la carn de gall dindi:

–       Un 75% de la carn de gall dindi és aigua.

–       Es considera una ració 125 grams de carn sense pell.

–       La diferència calòrica entre pit i cuixa de gall dindi és insignificant. El pit aporta 130 kcal i la cuixa 128.

–       Una ració de pit de gall dindi té 30.8 grams de proteïna i si és cuixa 25,4.

–       La proteïna de gall dindi no té cap aminoàcid essencial deficient, és, doncs de la més alta qualitat.

–       Pel que fa al greix, el pit quasi no en té (0.8 grams en una ració) i la cuixa només 3.

–       El seleni és el mineral del qual la carn de gall dindi n’aporta més en relació a les quantitats diàries necessàries en qualsevol etapa de la vida, entre un 66 i un 55% en persones adultes. També el zinc, fòsfor i ferro són minerals destacats en aquesta carn.

–       En les vitamines B6 i B12 l’aportació del gall dindi és molt important, però és especialment rellevant la de la niacina.

En resum, és una carn molt adequada per a tothom en totes les etapes de la vida, però volem destacar aquelles en que cal una important font de proteïnes d’alta qualitat, i al mateix temps amb poc greix i pocs àcids grassos saturats i una bona font de vitamines i minerals. En particular, és una carn molt adient per nens i adolescents per les seves necessitats lligades al creixement, dones embarassades i gent gran.

Quatre dades sobre la festa del Dia d’Acció de Gràcies:

– Se celebra a la tardor, el quart dijous de novembre, que aquests any cau en 26.
– És una festa bàsicament familiar i els seus membres fan grans trajectes per arribar a punt al sopar tradicional.
– Es menja  gall dindi farcit amb acompanyament de puré de patates, verduretes, salsa de nabius, etc.
– És un sopar on es rememora la lluita per sobreviure dels primers colons a la costa est i com ho van aconseguir amb l’ajut dels indis, a qui posteriorment van agrair compartint aquest àpat.

Altra curiositat és que des de fa no gaires anys el president dels Estats Units indulta un parell de galls dindis prèviament seleccionats.

A casa nostra el consum d’aquesta carn a les llars està a valors de 1,62 kg per persona i any, encara hi ha molt recorregut fins arribar a les dades del major consum per càpita: Israel, on en mengen 11 kg.

Pel que fa a la producció, a Catalunya es fan 65 milions de kg de carn de gall dindi i són les comarques de l’Ebre les grans productores, gairebé un 80% del total.