Notícies

aviram_pollastre_gallines

La bioseguretat a les granges d’aviram

En la producció de carn d’aviram i ous la bioseguretat és un factor clau, tan important com l’alimentació, el benestar animal, o altres factors.

Volem donar aquí una idea del que és aquest concepte tant important a les granges de pollastres, gallines, galls dindi, guatlles i altre aviram.

La bioseguretat és un conjunt de mesures, tant en infraestructures com de maneig, que tenen com a finalitat evitar l’entrada de malalties a les granges, la seva difusió dins la granja o cap a l’altres del voltant.

Cal evitar que els animals emmalalteixin, ja que si no estan sans no són productius, no tenen benestar. La bioseguretat no afecta només cada granja de forma individual, sinó al conjunt de granges al seu voltant, i per tant, a tot el sector.

Les mesures en infraestructures són el tancat correcte de les granges, teles mosquiteres a les finestres, establir zones netes i brutes separades a l’entrada de la nau, etc. Les de maneig fan referència a la neteja i desinfecció periòdiques, l’entrada de personal només autoritzat, amb roba i calçat exclusiu de la granja, sense gats, ni gossos, … La formació de les persones que tenen cura dels animals és fonamental per assegurar la bona pràctica de les mesures de bioseguretat. Cal repassar i millorar continuadament aquestes mesures i pràctiques.

Les granges a l’aire lliure, si bé per la seva mateixa natura, són de més difícil control pel que fa a l’aplicació d’aquestes mesures, han d’aplicar totes les possibles, que no és poc.