Notícies

Ous i pollastre: data de caducitat o de consum preferent?

Conèixer les diferències entre data de caducitat i data de consum preferent és molt important ja que afecta a dos aspectes clau: la seguretat alimentària i el malbaratament.

Els aliments més peribles són els que tenen data de caducitat i dins d’aquest grup trobem les carns d’aviram, ja que per les seves característiques són microbiològicament molt sensibles. A fi d’assegurar la seva seguretat alimentària cal consumir-la abans de la data de caducitat fixada a l’envàs, però també cal un maneig i una conservació correctes. Amb això volem dir que cal comprar aquesta carn al final del circuit de compra, posar-la de seguida a la nevera  de forma que s’asseguri una temperatura entre 0 i 4ºC, i, finalment, tenir en compte les normes d’higiene en el maneig, el cuinat i conservació post-cuinat.

Els ous, pel contrari, tenen data de consum preferent. Això vol dir que es poden consumir un cop passada aquesta data sempre i quan la seva conservació hagi estat correcte, la closca estigui en bon estat i no s’observi cap element que en faci dubtar. La data de consum preferent és aquí un element que ens determina fins quan les característiques qualitatives de l’ou estan assegurades.

Hem dit abans que aquestes dates tenen molt a veure amb el malbaratament. En primer lloc, si diem que cal consumir la carn de pollastre abans de la seva data de caducitat, si veiem que aquesta s’acosta i no tenim clar si ens la menjarem a temps, el millor és congelar-la i d’aquesta manera evitarem el llençar-la. En segon lloc, no cal llençar els ous un cop passada la data de consum preferent; en les condicions esmentades segueix sent un aliment segur i, per tant, totalment apte per ser cuinat i gaudit. D’aquesta manera evitarem el malbatament alimentari, un greu problema econòmic, social i mediambiental del qual totes les parts de la cadena alimentària han de prendre consicència per evitar-lo.

Podeu aquí veure un vídeo de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.