Notícies

FAC_ gallines

L’avicultura de posta davant el repte d’una propera prohibició de les gàbies

La Comissió Europea ha posat calendari a la prohibició de la cria en gàbies de ponedores, també de vedells i de porcí. El sector de posta català veu amb preocupació com la Comissió ha fixat el 2023 per aprovar una normativa que posi fi de forma gradual fins la seva prohibició les gàbies com a forma de cria.

Calen terminis llargs per fer aquesta transició i que permetin, d’una banda, l’amortització de les inversions que va caldre fer el 2012, també arrel de l’obligació d’adequar les gàbies per assolir uns majors nivells de benestar animal i, al mateix temps, fer front a les inversions que s’hauran de fer per passar de les gàbies a altres sistemes de cria. D’altra banda, cal tenir en compte que, segons estadístiques oficials, tant a Catalunya com a Espanya el percentatge d’aquest tipus de cria és del 77%; mentre que el major productor, Alemanya, no arriba al 6%.

Així mateix, és important tenir en compte que hi ha entrades d’ous, ovoproductes i productes amb ou provinents de països tercers, que no tenen els mateixos estàndars de benestar que a la Unió Europea. Caldrà assegurar que tot el producte que entri provingui d’animals criats amb les mateixes exigències que els nostres.

De tot això en parla aquest  reportatge de l’espai Catalunya al Dia de Catalunya Ràdio emès el 5 d’agost amb declaracions del president de la FAC, Joan Anton Rafecas.