Què està passant amb els preus del pinso?
Al parlar de pinsos per a l’alimentació de l’aviram, no només parlem d’oferir als animals el conjunt de nutrients que els permetin un estat de salut i benestar òptim pels nivells productius als quals poden accedir. També estem parlant del factor de producció que més pes té, i de llarg, en l’escandall de costos. I és per això que quan el preu dels pinsos es dispara, com està passant des de fa uns mesos, els productors ramaders pateixen.
Hem preguntat a la directora d’ASFAC (Associació Catalana de Fabricants d’Aliments Compostos), Sra. Soler, el perquè d’aquesta pujada del preu dels pinsos: “Els preus dels pinsos han pujat com a resultat d’un constant increment des del mes de setembre del 2020 dels preus de les principals matèries primeres que el formen, que en el pinso d’aviram és el blat de moro i la farina de soja, que al maig estan a uns preus un 56% i un 33% superiors respectivament, als del mateix mes de l’any passat”.
Sobre les causes d’aquest fet ens diu que “la pujada de preus de les primeres matèries s’està donant a nivell mundial com a conseqüència de varis factors com: l’especulació en els mercats, una major demanda de la Xina, les tensions polítiques, unes previsions menys optimistes en les collites a molts països productors com Estats Units, Brasil o Argentina, entre d’altres, que tots junts han donat lloc a la tempesta perfecta”.
Aquestes pujades en el preu de les matèries primeres han fet que el preu del pinso de ponedores, per exemple, hagi passat d’un preu mitjà a finals d’abril de 2020 de 252.41 €/t a 323.07 a finals d’abril de 2021, és a dir un 28% més. En pinso de pollastre la pujada en aquest mateix període ha estat del 19% i en galls dindi del 23% (segons dades del MAPA).
Al demanar a la Sra, Soler una previsió pels propers mesos, contesta: “Es fa molt difícil preveure l’evolució dels preus en els propers mesos, és un tema que a nivell d’ASFAC ens preocupa, però malauradament no hi podem fer massa res. Només estar atents a com progressa tot plegat, tot i que s’entreveu que possiblement no tornarem a tenir, en un temps llarg, uns preus tant atractius com hi havia hagut fa un temps”.