Notícies

fac_assemblea 2021

Assemblea de la FAC: l’augment dels costos de producció posa en risc els resultats de les empreses avícoles

La incorporació de la FAC a Avianza facilita als productors catalans l’accés als mercats internacionals, a través dels diversos programes i iniciatives que la interprofessional està treballant, destinats a donar a conèixer la qualitat de producte i de servei de les empreses avícoles espanyoles.

La Federació Avícola Catalana (FAC) va celebrar el passat 23 de setembre la seva Assemblea General a la Casa Llotja de Mar a Barcelona. Ha estat la primera trobada dels productors avícoles catalans des del juny del 2019 i des de l’inici de la pandèmia de Covid-19, i ha permès a l’entitat fer balanç dels dos últims exercicis, avaluar la situació actual del sector avícola i traçar les línies de treball pel futur.

El president de la Federació, Joan Anton Rafecas, ha volgut destacar la capacitat que han demostrat tenir les empreses catalanes productores d’aviram i d’ous de continuar abastint els mercats amb els seus productes fins i tot en les condicions més adverses, mantenint en tot moment els estàndards de qualitat, bioseguretat, benestar animal i sostenibilitat. En paraules de Rafecas, “el sector avícola és, gràcies a la seva modernització, professionalització i capacitat d’organització, un sector amb una gran adaptabilitat que tot i que no ha comptat amb ajudes de l’administració adequades a la seva idiosincràsia, fins ara ha estat capaç de reduir l’impacte que la pandèmia ha tingut sobre la seva activitat i de continuar posant en tot moment a l’abast dels consumidors, juntament amb la resta de sectors que intervenen en la cadena de producció i distribució, uns aliments segurs, sans i nutritius com són els productes avícoles.”

Pel que fa a l’evolució del sector avícola durant el 2021, aquesta ha continuat estant condicionada per la incertesa en els mercats, on no s’ha produït la recuperació de la demanda que s’esperava arrel de la possible reactivació de l’activitat turística a l’estiu. D’altra banda, el sector està patint el fort increment en els preus dels pinsos, que a finals de juliol s’havien encarit un 26,6% en el cas dels de ponedores i un 21,86% en els de pollastres, respecte del mateix període del 2020[1]. Aquest increment incideix directament en l’augment dels costos de les empreses, que han vist reduir-se progressivament els seus marges fins a entrar en pèrdues en els darrers mesos.

Tot i les seves fortaleses, el sector avícola encara una etapa farcida de reptes en els àmbits social, econòmic i ambiental, i també de canvis molt rellevants en les polítiques públiques i en les normatives que s’apliquen al sector. És per això que, segons ha explicat Rafecas, la FAC treballa intensament per a establir àmbits d’interlocució i col·laboració amb les administracions, per tal de donar a conèixer la realitat del sector avícola i les seves particularitats, i perquè la seva importància social, territorial i econòmica es tingui en compte i es vegi reflectida adequadament en les polítiques públiques. Cal tenir en compte que el sector avícola representa el 12,33% de la Producció Final Agrària[2] a Catalunya i que està format per un gran nombre d’empreses, entre productores i integradores, molt diverses pel que fa a la tipologia, l’origen i la dimensió.

A Catalunya, on la FAC representa els productors avícoles davant l’administració autonòmica, el sector veu amb preocupació la recent reordenació dels departaments de la Generalitat de Catalunya, que ha donat lloc a la integració de l’antic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de nova creació. Veient que l’activitat agrícola i ramadera ha perdut pes específic al nou organigrama, la FAC espera que aquest fet no es tradueixi en una pèrdua de rellevància del sector primari en les polítiques del govern. D’altra banda, el sector avícola ha reclamat en els darrers anys una millora en el sistema d’interlocució formal amb l’administració catalana, ja que considera que el model actual, on la relació s’articula a través de taules sectorials, és insuficient i no es correspon ni amb la realitat del sector ramader ni amb la rellevància del sector avícola.

La incorporació de la FAC a Avianza, l’Associació Interprofessional Espanyola de Carn Avícola, el gener del 2021, suposa un important valor afegit en el servei de la FAC a les empreses associades del subsector de carn d’au, ja que permet refermar el pes del sector català com a gran productor i obtenir un millor posicionament de la indústria avícola catalana al mercat espanyol, així com participar de les accions conjuntes amb la resta de productors de l’Estat, tant les destinades a la promoció de la carn d’aviram com les de foment a l’exportació. Tanmateix, a través d’Avianza el sector avícola català guanya una important via d’interlocució amb les administracions espanyola i europea.

Amb motiu d’aquesta recent incorporació, l’acte va comptar amb la presència de Jordi Montfort, secretari general d’Avianza, que va explicar les principals línies de treball de la interprofessional als associats de la FAC. Montfort va destacar especialment els esforços que s’estan dedicant a la internacionalització de les empreses espanyoles. Per a això, el 2021 des d’Avianza s’han posat en marxa diversos programes i iniciatives en col·laboració amb ICEX, amb el grup de treball d’internacionalització de FIAB, o, properament, amb el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, amb l’objectiu de donar a conèixer els productes avícoles (pollastre, gall dindi, guatlles i altres espècies) en mercats internacionals, amb focus a l’Orient Mitjà (Emirats Àrabs Units), Àsia (Filipines, la Xina o el Japó) i Llatinoamèrica (Mèxic).

En paraules de Montfort, “aquests programes posen el focus tant en la varietat de les espècies productives del nostre país, com en la cultura gastronòmica i el nostre paper com a potència en xefs de referència a tot el món. Les accions de promoció que estem duent a terme en els diferents mercats locals aniran destinades a donar a conèixer la qualitat de producte i de servei de les empreses avícoles espanyoles, tant en les xarxes de distribució com al canal HORECA, així com a les escoles de gastronomia nacionals.”

Nota de premsa